Drop jagten på stavefejl

Skal alt tjekkes, hvis man forstår hvad der menes?Især på nettet er der en tåbelig jagt på stavefejl, som dybest set er at skyde forbi den måde mediet BURDE fungere på. Måden man skriver på til trykte tekster er ganske anderledes, end den måde man producerer til nettet: her skal det IKKE gemmes for eftertiden  – med mindre der er tale om lovgivning eller håndbogsagtige artikler, som vi gerne vil kunne kigge tilbage i. Det bevaringsværdige har en helt særlige karakter og ramme.

Produktionen og distribution bør være hurtig,  så det straks er tilgængeligt. Alle skal kunne skrive og producere – at stave korrekt er ikke det samme som at være klog eller vidende – selvom mange gerne så det som ensbetydende. Men grundlæggende er der ingen sammenhæng

Så hvorfor skal folk, der ikke er dygtige stavere, som er blevet trådt på verbalt, mentalt eller fysisk igennem deres skolegang fordi de ikke var de bedste, men altid stak ud, som dem der skulle have hjælp, ikke kunne eller mest af alt blev set som et problem, og nogen der tog resurser fra læreren og de andre elever.

Og frem for alt: hvorfor f*nden skal jeg eller andre bruge tid på at læse korrektur på noget, som hvis man kan rette fejlen, har forstået hvad der skulle stå.

Stavefejl handler udelukkende om følelser og sociologisk, territorial afp*sning. Drop det og speed samfundet op med mindst 15%.

2 thoughts on “Drop jagten på stavefejl

Add yours

 1. Jeg er til dels enig, men mener nok, at din påstand er noget firkantet stillet op. Jeg arbejder med korrektur via bl.a. http://www.korrekturgruppen.dk, og her angår rigtig mange opgaver ubehjælpsomt skrevne hjemmesider. Der investeres 200.000 på design, men intet på den sproglige del.

  Stavefejl og slåfejl er såmæmd det mindste problem. Det er typisk nutids-r og tendensen fra engelsk med to ord i stedet for ét.

  Jeg mener virkelig, at man bør tænke målgruppen og brugssituationen ind, inden man vurderer behovet for korrektur.

  Stavefejl giver ofte et indtryk af sjusk, og der bliver af mange decideret set ned på mennesker, der ikke forstår reglen om nutids-r. Her ser flere, jeg kender, det faktisk som et udtryk for manglende intelligens, fordi reglen for almindelige mennesker er simpel at læse. Og er man ordblind, er det ingen skam at få hjælp til sin sprogbrug, nøjagtig som med design af fx en hjemmeside.

  Anderledes forholder det sig med de mere flygtige digitale kommunikationsformer. Jeg læser fx aldrig korrektur på e-mails, medmindre jeg afgiver større tilbud.

  Like

  1. Firkantet, måske. Jeg skriver ikke for at akademisere, men for at polemisere 😉

   Min ene grundlæggende pointe er at generelt er folk ikke bekendt med 80 % af de stavefejl der bliver begået hvorfor det at se dem er relativt til læserens evner.

   En helt anden side er at mange har gennemgående fejl, som de opfatter som rigtige, hvilket betyder at de vil rette noget rigtigt til noget forkert.

   På den måde er der jo to sider af stavefejlsspektret. Det er jo ligegyldigt hvor korreksede og korrektureret din tekst er hvis læserens evner er himmelråbende ringere og antager dine rigtige for fejl.

   Staveevne øges med hyppig læsning. Men hvis den læsning er af ringe skrevet tekst, så er staveevnen en anden.

   Min anden pointe er at mange rettede stavefejl handler slet ikke om forståelse – der vel er det væsentligste, hvorfor overhovedet kommunikere som menneske ellers??!! Det handler om at revse og klaske r*ve og trække stakler frem i lyset, der igennem deres skolegange har måttet trækkes med at være “dårlige til dansk”. Kan de ikke slippe for mere teksejagt? Så længe vi forstår dem.

   Formuleringsevne!!! der bør vi sætte ind. Den er fandme gal. Krigen p.t. bør være imod for / imod, hvor det engelske “for” at ved at snige sig ind. Det er sgu helt galt: der får vi lagt betydninger sammen. Hvis vi så også skal til at skrive for for får fordi folk heller ikke kan stave til får, så går kommer fanden selv snart ridende ind fra venstre.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: