Må man sdave forkert rigtigt

Bogstaverne må gerne vælte.
Bogstaverne må gerne vælte.

Så er vi der igen igen. Et par mails er tikket ind om uha da: stavefejl på elkan.dk!! Alarm!! Send ordrevserne og kavalariet fra modersmaalets nazgulkrigere i marken for at finde synderen – hov han er jo der i spejlet. Smilende og bedøvende.

Hvordan må man egentlig skrive på nettet? Eller andre steder for den sags skyld. Må man overhovedet lave sdavefarjl, eller er rammes man af lynet eller oversnobberiets underpræsidium?

Sprogets formål
Det væsentligste formål med sprog er vel egentlig ikke korrekthed, men forståelse. Sprog er en udveksling af verdensbilleder og koordination af virkeligheden. At tale eller skrive til en anden er en umiddelbar accept af individet, men også en test af det fællesskab man indgår i. Diktatur og frihed ligger i sproget og sprogligheden.

Holger DANSKe, sprogjæger i Krarups livregiment
Når stavefejlsjægerne pløjer gennem nationen, så er det med den effekt at finde skyndsomme skabninger eller mindre bemidlede sjæle. Og hvad er egentlig pointe med det. “Vi værner om det danske sprog” brøler de – jo tak, men er det ikke vigtige at vi får sagt hvad vi mener, at der plads til alle, at vi kan tale og skrive frit og i den kadence entusiasmen kommer over os – især med de nye medier, som efterlader tiden som et hult klingende rum bag en sky af hjulspind – skal lavtuddannede enlige mødre sidde og skutte sig af frygt for at taste forkert imens akademikerne meningsstyre landet.

Nej. Skriv løs, skriv fast. Lad djævelene fare i tastaturet og få verden til at gløde af sprog og ord, af lyd og spor efter mennesker med meninger og ikke kun folk med en grøn ordbog og fem års uddannelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: