Lix er ikke bare lix

Der er stadig rift om lix-beregneren på elkan.dk. Men nu er nogle stødt ind i at der er forskellige beregninger på forskellige tekster på forskellige beregnere (to af dem ligger på elkan.dk). Så hvad nu? Er en formel ikke en formel?

Svaret er nej. Hvis du sætter en computer til at sige at en sætning er afsluttet efter et punktum; hvad så med forkortelser? Dem skal den kunne genkende. Nogle forkortelser kan så skrives med eller uden punktummer, dvs. samme betydning, men forskellig beregning – det skal den også kunne genkende.

Deling af tal og ord
Telefonnumre eller andre numeriske angivelse skal den også  kunne se. Nogle skriver kr. andre skriver kr og nogle skriver 50,- og telefonnumre er helt galt: hvor mange ord er 33 33 33 33 i forhold til 3333 3333 eller 3333 33 33? I beregningen kan et mellemrum ikke i sig selv tælle for en orddeling. Hvordan fortæller man programmet det?

Hertil kommer så at mange bruger engelsk adskillelse af ord enten ved at dele “software program” (som det ikke skal) eller ved at sætte bindestreger ind sådan en helt-ad-helvede-til-dag, som der heller ikke skal (eksemplet er forkert både på dansk og engelsk. Engelsk har ikke bindestreg mellem de to sidste ord, hvor dansk KUN ville have det mellem de to sidste ord.)

Jeg tror det er den fantastiske Jørn Lund, der citeret for at sige “Lixtal er som at løbe til Roskilde og gange med hvor forpustet man bliver”. Og det må jeg stemme op om. Man kan ikke engang tørre sin mås i en lixberegning. Den er så tæt på værdiløs man kan komme, men den er rar og giver en tryg tro på et udsagn om ens tekst

Dette KAN du bruge lixtal til
Lixtal kan bruges til én og kun en ting: det er en formel, der kan fremkalde et udtryk for kancellistil, som har nogle særlige kendetræk. Det har dybest set intet med forståelsen af en tekst at gøre. Tag blot to ord som:

  • Fødselsdagslagkage
  • Crux

Ifølge lix skulle det første være det sværeste, så jeg går ud fra at du ved hvad det andet betyder… 😉

Og så har vi slet ikke taget højde for hvis du skriver din tekst spejlvendt – det kan en lixberegner jo ikke finde ud af, men vil vurdere teksten på samme måde som ellers.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: