Dansk Sprognævn begår selvmord

Dansk Sprognævn har løftet et tungt blad og blander sig nu i debatten om HVORDAN  vi skal skrive. Man kunne spørge om det ikke er uden for deres område? Skal de ikke bare forholde sig til det og beskrive det – ellers har al debatten om majonæser og rustne bøffer jo ikke været værd at have og vi ville måske stadig skrive lieutenant.

HVAD NU? / What now? / OMG DSN har nederen!
Frygten er at tjat, blogs, facebook og sms fordærver, forvansker eller forvrider det danske sprog til ukendelighed. Og det er interessant, da Dansk Sprognævnets tre hovedopgaver er:
  • at følge sprogets udvikling, fx ved at registrere nye ord
  • at svare på spørgsmål om dansk sprog og sprogbrug
  • at fastlægge den danske retskrivning
  • Hvis ens formål er at følge sprogets udvikling, hvorfor skal man så sikre dets stabilitet? Eller er det som at sende mere politi på gaden giver flere kriminelle? hvis man skal fastlægge dansk retskrivning betyder det så også at man skal diktere hvordan folk skal skrive??
    Førhen har Dansk Sprognævn blot beskrevet og iagttaget hvordan vi gebærder os, men nu går de så i klinch med danskerne på egen hjemmebane.
    Ubegrundet frygt = uvidenhed??
    Spørgsmålet er så om de bare er nogle gamle nisser, der hærger rundt i et glashus ude på Amager. I nyere browsere er der fx stavekontrol når man udfylder formularer. Selv underviser jeg på CBS, hvor der er et direkte krav til opgaver om korrekt sprogbrug (at undervisere og censorer så heller ikke selv altid ved hvad det er er noget andet) – dvs. man kan næste ikke betræde nogle steder før det er helt åbenlyst at man skal overholde en samfundsmæssig norm….den som Dansk Sprognævn udstikker, TADAHHH!!!
    Så hvem er det egentlig Dansk Sprognævn sigter efter?? Alle håndværkerne? Og hvorfor skal de lære at skrive kuglepen i stedet for kulepind, hvis det passer dem.
    Læs en udlægning her:

    Skriv en kommentar

    Blog på WordPress.com.

    Up ↑