Med internettet mister vi den arv vi giver

Information er godt. Ideen om oplysningssamfundet lever. Demokrati handler om uddannelse, når folk bliver klogere kan de se at demokrati er rigtigt for alle – en lidt puritanistisk, missionerende holdning, men jeg tror den lever.

Internettet er demokratisk: vi holder det i hævd at alle skal have adgang, information skal være frit og ens for alle og ytringsfriheden skal der være plads til. Det er en illusion at alle har det. Det er mere world white web, end world wide web – den tager vi en anden gang.

Internettet er godt: al information findes på nettet. Eller gør det? Måske. Eller rettere, selvom det gør, så findes det ikke alligevel. Rækkefølgen er ikke uden betydning.

Eksempel: rækkefølge giver meninger
Du kommer hjem, sætter din taske i gangen og tager tøjet af, din kone er ikke kommet hjem endnu, du sætter vand over til te og tænder for radioen, der blandt andre nyheder fortæller at der er sket et mord i nabolaget. 5 min efter ringer det på døren, du åbner og en politimand fortæller at dine kone er død.

Du kommer hjem, sætter din taske i gangen og tager tøjet af, din kone er ikke kommet hjem endnu, du sætter vand over til te og tænder for radioen, det ringer på døren, du åbner og en politimand fortæller at dine kone er død. I sætter jer i køkkenet blandt andre nyheder fortæller at der er sket et mord i nabolaget.

Kan du se forskellen?

Rækkefølgen af information er vigtig. Den ene ting vil give os en aha-oplevelse, hvor den anden blot vil være information.

Et andet eksempel: nr. to forklaring er oftest bedre
En sekundær forklaring virker desuden ofte som mere rigtig, hvis der ikke er en umiddelbar grund til at afvise den – det kan være godt at vide til møder. Lad de andre spille ud først og så kom med din forklaring bagefter. Det sidste ord står ofte stærkest. Prøv at se disse to klip – det ene en hændelser, det andet en forklaring. Ser du hændelsen først, vil du måske tænke: “et mirakel! Er det rigtigt?”

Man kan godt falde 40 m ned uden at slå sig
Prøv at se disse to korte videoklip. Det ene beskriver en hændelse. Det andet kommer med en mulig forklaring. Har du først fået hændelsen, så vil du undre dig, men får du forklaringen først, så vil hændelsen virke som et eksempel på det, du har fået forklaret.

– hændelsen

Var det et mirakel? Kan det lade sig gøre? Se en mulig forklaring.

– forklaringen

Tilbage til emnet…
Hvordan kommer jeg nu tilbage til internettet og vores arv? JO, for når alt er tilgængeligt, så sorterer og ordner vi det ikke – og vi får ikke serveret en gennemtænkt rækkefølge. Min pointe er at rækkefølge betyder noget for forståelse, formidling, tilegnelse, værdisætning og relation til det der kommunikeres.

Vi leder blot efter og finder det frem til lejligheden. Tag for eksempel dine feriefotos. I gamle dage skulle man vælge mellem 12, 24 eller 36 billeder på en film. Den skulle fremkaldes og kunne være nærig med de billeder man tog for man skulle have nok til hele ferien. Det var en begivenhed, når billederne kom og de skulle vises frem og alle så interesserede med underordnet hvor ligegyldige de feriefotos egentlig var – men hele familien genkaldte sig det oplevede. Den sociale samhørsopfattelse blev forstærket og ideen om “familien” blev styrket.

I dag ligger dine fotos usorterede på en harddisk i store bunker eller på nettet. Ud over at din harddisk kan brænde sammen, eller du kan glemme din adgangskode (eller firmaet kan gå konkurs), så du mister alt, så kan dine børn ikke rende rundt og slå op i fotoalbummet og få minder, rækkefølger, sammenhænge, synsvinkler på alt det oplevede, der er i billederne, som du har – det er deres mentale arv og identitet de mister. Deres oplevelse af at være familie, søn, datter, barn…osv. Du har lagt det ned i en elektronisk container til den dag du selv har glemt sammenhænge, relationer, personer, hændelser – for når vi tager et billede på ferien, så det er ikke fordi billedet i sig selv er fantastisk eller betyder noget. Det er fordi det betyder noget for os i det øjeblik vi tager. Det er der vi synes, det var fantastisk, og det er derfor vi tager det. Det er følelsen af at dette er et godt øjeblik, som føles rart og bevaringsværdigt – The Kodak Moment var sgu noget dengang, der var film på ruller. I dag går det bare i glemmeboksen og er lige så anvendelige som gamle loftsrum, lader og garager med hengemt lort, som dine efterkommere smider ud fordi de ikke aner hvad den kan eller var. Det glemte du lige at forklare, fordi du havde travlt med dit eget liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: