Din helt egen it-bobbel

Ja, velkommen til en verden du kender alt for godt. Stedet hvor du surfer, men ikke kommer nogen vegne. Der hvor du møder dig selv og de 2 % fantastisk liv som dine venner lever. Det store stygge internet, der er et spejl af alt hvad du lige har foretaget dig og alt, hvad dine venner gerne ville foretage sig.

Jeg må lige slå slaget: i de gode gamle dage, hvor en mobiltelefon havde trykknapper, de gule sider var en hustandsomdelt telefonbog, som man kunne more sig med at se om man kunne rive over eller skære indmaden ud og gemme ting i, Krak var et uundværligt bogkort i sidedøren på enhver bil og man kunne være hvid på Nørrebro uden at føle sig fremmed – dengang sad jeg efter bandøver med drengene på Funchs Vinstue, Nørre Farigmagsgade 55 (bemærk at Funchs ikke er inficeret af en engelsk apostrof i genitiv). Man kunne bestille smørrebrød, hvis man lige havde misset aftensmaden, Tommy Kenter sad af og til i det fjerne og tænkte så dybt at vi andre faldt i hullet og bragte stilhed omkring bordet, på Funchs var der smil og ro, fad og mad, en enarmet tyveknægt (dem med én arm og ikke en knaparm)…OG et konversationsleksikon. Elsker første del af ordet… konversations-. Det var det vi brugte det til, vores eget papyrøse Trivial Pursuit, når der blev diskuteret og snakket. Ord blev slået op, men endnu vigtigere: over øl og smørrebrød udvikledes en gætteleg af nye ord, begreber og fænomener, eller gamle, hvis dybde vi ikke havde overvejet, ligesom vi ikke havde overvejet, at der var dybde i Fru Kristof (de gamle fatter den, spørg dem). Når øllet var drukket og bogen var lukket, kunne vi tage instrumenterne på nakken og trille af sted i mørket gladere og rigere på ord og venner.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi sproget er vores sociale grundlag – du kan ikke have sprog alene, men du kan være alene med dit sprog – og moderne medier udelukker os fra at udvide vores sproglighed, vores mentale horisont, at opdage det uopdagede, at se nyt, nye mennesker, nye sider af verden. Det vi møder er os selv i andre og os selv i systemet. Systemet giver dig mere af det du har og gætter tilmed ofte forkert – bare fordi en af mine venner tegner tatoveringer, som jeg har liket på facebook, så behøver jeg ikke at blive bombarderet med tudsereklamer. Jeg har heller ikke behov for kontakt til single, østeuropæiske kvinder bare fordi jeg er mand. Dit sprog vil gå i stå fordi du kun får mere af det samme eller dårlige gæt på ting, der rager dig. Dit sprog afspejler din verden – nye måder at tale på, udtale på, nye ord, nye forståelser af gamle ord. Får du ikke nyt interessant, så får du ikke nyt sprog, så får du ikke mere ny verden. Du ligner dig selv du gamle!

Derfor skal du stoppe med at være pseudosocial, bare engang imellem. Eller du skal bruge de nye medier til at blive mere social og invitere dem ned på Funchs Vinstue. Så mon ikke jeg selv også havner der en dag igen med bandet, Mikael Elkan & FACE the MONSTER .

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: