Der findes ikke stavefejl

Overrasket? Ja, det vil du nok være, især hvis du har været forbi http://www.elkan.dk som enkelte opfatter så meget som Dansk Sprognævn, at de starter – ah ja, nogen siger begynder “fordi en bil starter” – mails til mig med “Kære Dansk Sprognævn…” – hvordan det lige sker siger vist mere om nettet som kanal. Ok, siden handler meeget om sprog og jeg er cand.mag. i dansk – puha, så skal man da kunne stave, sætte komma og udtale ting korrekt, have læst Karen Blixen og kunne citerer Aastrup og Højholt og alt derimellem eller ud over – hov den skulle ikke i to ord, da der ikke er nogen styrelse, fydada.

Hvorfor findes der så ikke stavefejl? Det gør der ikke nødvendigvis, nogen gange – hov, det er jo NOGLE for det er tællet antal – skal man kunne det, men man skal ikke altid skal stave pinligt korrekt – en fejl er fejl for den der dømmer dem som fejl. Så fejl er relativt til læserens evner til at finde fejlen. Det interessant er at både den der finder fejlen, og dem der slet ikke kan se at der en fejl, ved hvad der skal stå. Den der ikke finder fejlen er jo slet ikke i tvivl om noget – uvidenhed. Den der finder stavefejlen, kan jo netop rette det til det rigtige – hov, skulle der komma der? Var det grammatisk komma eller enhedskomma og hvad må du egentlig bruge?

Fejl er en skelnen mellem rigtigt og forkert. Dvs. hvis alle forstår det der står/skulle stå så er det jo blot et spørgsmål om at akademikeren kan tæve nogle andre med en retskrivningsordbogen – hov, skulle det ikke med stort? Det jo navnet på en særlig ordbog? Eller er det blot en slags ordbog?

Hvad vi oftere bør tale om er en afvigelse fra en norm eller vedtagelse. Hvis vi nu så på en masse insekter og så samlede en edderkop op, ville vi mene at den var en fejl – en afvigelse med sine otte ben, hva faen er det. Det er helt det samme med ord – vi opdager en afvigelse fra en fiktiv norm og rigtigt/forkert. Hvad vi kan få ud af afvigelsen er jo langt mere – en afvigelse er langt rigere på information: afsender, sociolekt, dialekt, geografi, medie, medieforbrug, alder, uddannelse og meget mere. At dømme en fejl som fejl er direkte udeladelse af en masse rigdom, som kan bidrage til at forstå den der gerne vil sige dig noget. Og så skælder du bare ud på dem! Skam dig.

Folk der går op i stavefejl, bør først og fremmest gå op i kommunikation, men det er de færreste der forstår hvad kommunikation er – selv efter snart 100 år med emnet på den akademiske dagsorden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: